Projekti MSŠ „Stjepana Radića“ u 2016.-oj godini uz pomoć „Mozaik fondacije“

Posted by on Septembar 21, 2016 in Objave | Komentari isključeni za Projekti MSŠ „Stjepana Radića“ u 2016.-oj godini uz pomoć „Mozaik fondacije“

Projekti MSŠ „Stjepana Radića“ u 2016.-oj godini uz pomoć „Mozaik fondacije“

Kao i prethodnih godina, i ove godine naša škola je odlučila sudjelovati u projektima koji su podržani od strane „Mozaik fondacije“. Fondacija Mozaik financira sve društveno korisne i inovativne ideje u iznosu do 3,000 KM, uz sudjelovanje od minimalno 50% lokalne zajednice ili drugih subjekata u odnosu na iznos odobren od strane Fondacije. Naravno, sve bi to bilo nezamislivo da naša škola nije utočište mnogim talentiranim i vrijednim učenicima. Ove godine akcent je stavljen na obnovljive izvore energije te na razvoj učeničkog poduzetništva kroz multimedije. Projekte smo odlučili nazvati : „Mini solarna elektrana“ i „Multimedijalni kabinet za razvoj učeničkog poduzetništva“.

Prvi projekt je rađen uz pomoć sljedećih učenika elektrotehničke škole : Hrvoje Katić, Ivan Labudović, Antonio Avgustinović, Antonio Bonić i Martin Rajkovača, dok je drugi rađen uz pomoć učenica ekonomske škole : AnaMarija Avgustinović, Ivana Kesedžić, Ivana Avgustinović, Monika Dadić i Elena Zovko. Mentor ,prilikom realizacije oba projekta, bio je prof. stručnih predmeta elektro struke Armin Hamustafić.

 

Razvoj ideja je tekao kroz nekoliko faza :

 • Početni problem : nema osvjetljenja na poligonu i prostoru oko škole tj. nedovoljno osvjetljenje, otežan pristup rasvjeti (I projekt); nedovoljno informatičke opreme za realizaciju nastave (II projekt)
 • Uzroci : znatna potrošnja energije – cilj je ušteda energije kao i dodatna edukacija učenika elektro i ekonomske struke i srodnih zanimanja
 • Mladi nemaju mjesta za okupljanje i obavljanje sportskih aktivnosti u slobodno vrijeme niti imaju mogućnosti za razvoj drugih inovativnih ideja uz pomoć multimedijalne opreme
 • Opis ideje : ima korisnost za širu društvenu zajednicu, maksimalna održivost projekta, jedini rizik je od vremenskih nepogoda (tuča, led)

 

 1. Vođa grupe – Antonio Avgutinović
 2. Članovi : Hrvoje Katić, Ivan Labudović, Antonio Bonić i Martin Rajkovača
 3. Naziv projekta : „Mini solarna elektrana“
 4. Mjesto realizacije : Žabljak, Usora (krov školske radionice, zapadna strana)
 5. Traženi iznos : 2515,00 KM
 6. Doprinosi : 1250,00 KM (škola donira za izvođenje radova i ugradnju)
 1. Vođa grupe – Ivana Avgutinović
 2. Članovi : AnaMarija Avgustinović, Ivana Kesedžić, Monika Dadić i Elena Zovko
 3. Naziv projekta : „Multimedijalni kabinet za razvoj učeničkog poduzetništva“
 4. Mjesto realizacije : Žabljak, Usora (školske radionica br.2)
 5. Traženi iznos : 2550,00 KM
 6. Doprinosi : 2050,00 KM (škola donira za izvođenje radova, ugradnju i ostalu opremu)

 

Nakon što su učenici uspješno razvili ideje uz pomoć mentora, te nakon što su uspješno obavili aplikativni dio projekta, došao je i dan kada su se te ideje morale predstaviti članovima „Mozaik fondacije“. Turnir društvenih inovacija ove godine održan je u općinskoj dvorani u Matuzićima, Doboj Jug. Na turniru je sudjelovalo preko 40 ekipa sa svojim idejama. Svaka ekipa je morala prijeći osnovni prag od minimalno 25 bodova kako bi prošla u naredni krug natjecanja.

14375429_10210227386499369_668186588_o

Nakon uspješno obavljene prezentacije projekata na turniru društvenih inovacija, uslijedilo je potpisivanje ugovora između „Mozaik fondacije“ s jedne strane, mentora i svih članova projekata, te ravnatelja naše škole, Jakova Kulića, ispred škole koja je dala svoj doprinos s druge strane. Potpisivanje ugovora je održano u prostorijama općine Usora.

14374592_10209219314432989_399521023_o-1

Nedugo nakon potpisivanja ugovora, te nakon pribavljanja sve potrebne dokumentacije, sredstva su uspješno odobrena i uplaćena na račun tvrtki s kojima smo također potpisali i ugovorili nabavku opreme. Za nabavku opreme za projekt „Mini solarna elektrana“ odlučili smo se na suradnju sa tvrtkom „Sole d.o.o.“ iz Posušja, dok smo se za projekt „Multimedijalni kabinet za razvoj učeničkog poduzetništva“ odlučili na suradnju s tvrtkom informatičke opreme „Abitec d.o.o.“ Tešanj. Opremu je preuzeo pedagog naše škole Adnan Karahodžić.

Posebna zahvala pripada prof. inormatike Mirzi Tanjiću, koji je, uz pomoć pedagoga Adnana Karahodžića, izvršio odabir opreme za multimedijalni kabinet, te nakon toga uz pomoć učenika naše škole i povezivanje cjelokupne kupljene opreme.

14408218_10210227459781201_776049461_o

Također, ovom se prilikom zahvaljujemo prof. praktične nastave Žarku Gavranu, koji je, uz pomoć pedagoga Adnana Karahodžića, te uz pomoć učenika elektro struke, obavio instalaciju opreme za projekt „Mini solarna elektrana“ (podizanje i postavljanje solarnih panela na krov radionica, razvođenje el. instalacije, postavljanje reflektora…).

Nakon što su projekti uspješno privedeni kraju, u posjet nam je došla i komisija za kontrolu projekata ispred „Fondacije Mozaik“ iz Sarajeva na čelu s Belmom Rizvanović. Tom prilikom našoj školi uručena su i priznanja za uspješno obavljene projekte.

U ime Aktiva tehničkih znanosti zahvaljujemo se :

 • Ravnatelju škole – Jakovu Kulić
 • profesoru stručnih predmeta elektro struke – Arminu Hamustafić
 • profesoru praktične nastave elektro struke – Žarku Gavran
 • profesoru informatike – Mirzi Tanjić
 • pedagogu škole – Adnanu Karahodžić,

kao i svim učenicima naše škole koji su sudjelovali u realizaciji projekata.