REGIONALNO DEBATNO NATJECANJE

Posted by on Decembar 9, 2015 in Nekategorisano | Komentari isključeni za REGIONALNO DEBATNO NATJECANJE

              Dana 5.12.2015.g. u12336423_10205319724212714_1451440633_n Sarajevu je održano Regionalno debatno natjecanje. Ovo je prvi put da i naša škola sudjeluje na Regionalnom natjecanju iz ove oblasti, a koje organizira Centar za kulturu i dijalog, Sarajevo (CKD BiH). Škola domaćin natjecanja bio je KŠC „Srednja medicinska škola „ U mom timu smo se nalazili ja, Dario Anđelić, IIIa, Klaudija Penava IIIa te Monika Krajina IIIa, a predvodio nas je prof. Kristijan Glavaš kao i prof. Dario Vrdoljak. Stigavši u samu školu u Sarajevu, bili smo srdačno pozdravljeni te dočekani od strane domaćina kao i od strane Sanje Vlaisavljević ( direktorica CKD-a). Na natjecanju je sudjelovalo 20 timova iz različitih regija, od Mostara, Sarajeva, Tuzle, Zenice, Tešnja, Usore, Gračanice, Žepča, Odžaka, Srebrenika….. Debatirali smo u tri runde, na dvije osnovne teze koje glase :

„Škole koje ne reagiraju na nasilje vršnjaka trebaju platiti novčane odštete žrtvama nasilja?“

„Zanemarivanje djeteta ( roditelji i škola ) i prekid redovnog školovanja su osnovni faktori za povećanje stope maloljetničkog prijestupništva?“

Kroz te tri runde, zalagali smo se za afirmaciju te negaciju ovih debata. Debatiranje nije bilo lagano, jer su oponenti bili jako dobro pripremljeni. U prvoj rundi, u sali br. 10, zalagali smo se za negaciju 1. teze te smo debatirali protiv Srednje škole „Pere Zečevića „- Odžak. U toj smo rundi uvidjeli kako je to zapravo debatirati protiv „pravih „ oponenata i to pred sucima. Naravno, bili smo nervozni, ali nervoza je s vremenom prolazila te je naše samopouzdanje raslo. Ali, onda se desio preokret- trebali smo debatirati i u drugoj rundi, dok nam je prvobitno bilo predviđeno da odmaramo tu rundu. U toj rundi, u sali br. 6 , zalagali smo se za afirmaciju 2. teze i to protiv „ KŠC Opća realna gimnazija“- Sarajevo. Ipak, uspjeli smo se snaći te smatram kako smo doista dobro debatirali i uspjeli smo, gotovo „instantno „, naći argumente te potkrepe za naše argumente. Nakon ove runde, u12358038_10205319714932482_1338835772_nmor te stres su bili vidno prisutni, ali bili smo odlučni završiti ono što smo započeli. U finalnoj rundi, u sali br. 2 , zalagali smo se za afirmaciju 1. teze protiv Gimnazije „Musa Ćazim Ćatić „- Tešanj. Ova runda je bila najuzbudljivija, ali i najduža- bar smo je mi tako doživjeli. Naši su protivnici bili odlično pripremljeni te posebice dobri u pronalaženju nedostataka u našim argumentima. Ipak, afirmacija 1. teze je nešto na što smo se mi najviše pripremali- tako da smo tu dali naš maksimum. Nakon treće debate imali smo odmor, gdje smo imali priliku družiti se s ostalim natjecateljima te se sprijateljiti s njima.  Na samom kraju, završili smo na 9. mjestu što je, po mom mišljenju, jako dobro s obzirom kako je konkurencija bila jaka i s obzirom na to da nam je ovo bio prvi put.

Sve u svemu, bilo je ovo jedno lijepo iskustvo i radujemo se novom natjecanju.

Dario Anđelić IIIa