Posjet domu za nezbrinutu djecu “Egipat” u Sarajevu

Posted by on Decembar 7, 2015 in Nekategorisano | Komentari isključeni za Posjet domu za nezbrinutu djecu “Egipat” u Sarajevu

I ove godine, učenici MSŠ Stjepana Radića, u okviru humane sekcije, posjetili su Sarajevo. Prvobitni cilj je bio posjet domu za nezbrinutu djecu „Egipat „. Uz prigodnu predstavu povodom sv. Nikole, koju su pripremili učenici iz dramske sekcije, podijeljeni su i paketići za djecu. Također, svoje darove za njih pripremili su i radnici firme „ IMACO „, kao i novčani prilog. Spomenut ćemo i obitelji Čupić i Katić, kao i djelatnike škole i učenike koji su pokazali svoju humanost i solidarnost.

Ipak, ovo nije bio samo posjet humanitarnog karaktera nego i međureligijskog, tj. učenici su posjetili sinagogu, džamiju i katedralu, a ta raznolikost i jest bogatstvo naših naroda

1449525535955

Ovim se putem zahvaljujemo Međureligijskom vijeću BiH koje je financiralo naš put u Sarajevo. Iako je put bio besplatan, učenici i njihovi voditelji simbolično su donirali po 2 KM, a tim ćemo novcem obradovati nekoliko, socijalno najugroženijih učenika iz naše škole, povodom Božićnih blagdana.

1449523978394

 


Iz perspektive učenika:


 

Dana 05.12.2015. godine učenici MSŠ Stjepana Radića Žabljak posjetili su grad Sarajevo. Prvo mjesto posjete bio je dom „Egipat“. Djeca ovog doma prenijeli su nam važnu poruku a to je da cijenimo ono što imamo, prvenstveno svoje roditelje, jer neki od njih dali bi sve samo da jedanput u životu vide svoje roditelje.

Nakon završene posjete domu „Egipat“ uputili smo se prema sinagogi i naučili još jednu lekciju. Bez obzira koje pripadnosti bili, koju boju  tijela imali, svi smo mi ljudi, trebamo poštovati jedni druge. I na kraju, prekrasna ljepotica, obilježje grada Sarajeva, Gazi Husrev-begova džamija. Potvrdili smo tu lijepu lekciju koju naučismo pri posjeti sinagogi. Bilo je ovo divno putovanje s kojim smo mnogo toga naučili. Cijenimo ono što imamo, pomozimo jedni drugima ne uzimajući u obzir vjeru, naciju, porijeklo..

Vahdeta Dubravac


 

Krenuvši u jutarnjim satima stigli smo u topli dom vesele dječice. Po samom ulasku su nas dočekala njihova ozarena lica i široki osmjesi. Iako mi nije to bio prvi put da sam tu, bilo je uistinu predivno. Nakon što smo završili sa predstavom koju smo pipremili , Sv. Nikola im je podijelio poklone. Veselje je preplavilo postoriju. Krenuli su pjevati i tako dok su im milozvučni glasovi odjekivali domom, nekima je krenula suza, možda zbog nekog sažaljenja a možda zbog kompletne atmosfere.

Nakon druženja sa njima krenuli smo ka sinagogi uz samu obalu Miljacke. Unatoč hladnom vremenu ostala sam zaista sretna. Po dolasku do sinagoge smo se slikali i pokupili koji dojam. Zatim smo se uputili ka Gazi Husrev-begovoj džamiji, također se slikali da ovjekovječimo trenutak te razgledali okolinu.

Nakon toga uslijedilo je slobodno vrijeme koje je svatko iskoristio na jedinstven način, jer sama veličina glavnog grada je pružila brojne mogućnosti. Kako je vrijeme odmicalo polako smo se morali uputiti kući. U vožnji sam sabirala dojmove i shvatila da dane poput ovih zaista treba cijeniti, što zbog veselja kojim je popunjen kompletan dan, što zbog lijepih sjećanja što ostaju vječno.

Marina Mandić